Utsikt från Blacksåsberget
hudiksvall_blaxåsbonnys.JPG
Blacksås karta
Utsikt från Blacksåsberget
Göra Natur & Fritid Vandring

Blacksåsberget

På Blacksåsbergets topp bjuds det på en hänförande utsikt med Hälsinglands berömda blå berg i bakgrunden. En bra dag ser man ända ut till kusten.
För den som vill ha lite utmaning rekommenderar vi leden på den östra sidan om berget. En kort led, men en krävande stigning. Det finns dock en lite lättare väg upp, för den som vill, på den västra sidan.

Hälsinglands högsta ättestupa.

Majestätiskt tornar Blacksås upp sig över de vidsträckta hälsingeskogarna. Berget, med sina dramatiska stup och gamla skogar, är ett populärt utflyktsmål. Det är inte bara utsikten som genom tiderna lockat besökare till det mytomspunna berget. Åtskilliga besökare har förgäves sökt efter malm i bergets inre.
en dramatiska branten är med sin 150 m ett av länets högsta stup.

Värt ett besök!
Nedanför den lodräta bergväggen finns en brant, blockrik sluttning. Under årtusenden har stenar och block, vissa stora som hus, sprängts ur berget av tjälen och rasat nerför sluttningen.

Det är en krävande strapats att ge sig upp på berget från öster men det är väl värt mödan. Från toppen har man en fantastisk utsikt över hälsingeskogarna och vid klart väder skymtar havet i öster. Den som vill ha en mindre krävande vandring kan åka till Oppsjöskogens naturreservat på bergets västra sisda och därifrån följa Sjuvallsleden.

Blacksås sägen om Gruvfrun:
"Visst är jag rik, men min syster på Blacksås är mycket rikare". Så uttalade sig gruvfrun vid Falu koppargruva enligt en gammal sägen. Detta ledde till en tro på Blacksås som Hälsinglands Klondyke. Åtskilliga bönder från Forsa och Delsbo lär ha ruinerat sig i jakten på rikedomarna i Blacksås. Men enligt geologisk expertis sägs berget bestå av enbart gråsten.

Det finns: Parkering, raststuga, vindskydd, rastplats, eldplats och utmärk stig (ca 2,5 km).

Ladda ner broschyr via länken:
http://www.lansstyrelsen.se/gavleborg/SiteCollectionDocuments/Sv/djur-och-natur/skyddad-natur/naturreservat/hudiksvall/blacksas/Blacksas.pdf